Vouchere RePowerEU: 25.000 RON/panouri solare + stocare

Vouchere RePowerEU: 25.000 RON/panouri solare + stocare

În 2024, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va derula, pentru persoanele fizice, o schemă în valoare de 610 milioane Euro, fără TVA, de acordare a 122.000 vouchere de 25.000 lei pentru producerea și stocarea de energie verde pentru autoconsum / prosumatori.

Schema face parte din Investiția 4 a componenței RePowerEU din PNRR, fiind susținută din fonduri ale Uniunii Europene care să ajute România să reducă poluarea și să crească ponderea surselor de energie verde.

Obiectivul specific al Investiției 4 RePowerEU este furnizarea către gospodării a circa 122.000 vouchere care să stimuleze montarea unui sistem fotovoltaic cu capacitate netă de minim 3 kW/locuință și a unor sisteme de stocare a energiei electrice de minim 5 kW în cadrul proprietăților aparținând persoanelor fizice.

Investiția 4 a RePowerEU – PNRR va conduce la o capacitate minimă de producție de 182,000 kW și o capacitate minimă de stocare de 304,000 kWh, prin susținerea instalării echipamentelor în sectorul rezidențial.

Beneficiarii de vouchere / persoane fizice – pot opta să achiziționeze:

  1. a) atât panouri fotovoltaice (PV) cât și un modul de stocare a energiei/baterii;
  2. b) doar panouri fotovoltaice; sau
  3. c) exclusiv sistemul de modul de stocare a energiei/baterii, în cazul în care proprietarii dețin deja PV.

Beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor de vouchere realizată printr-un apel pe platforma web dedicată a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, având în vedere un proces complet digitalizat și securizat, folosind abordarea primul venit – primul servit.

Documentele obligatorii pentru solicitarea de voucher vor fi încărcate în platformă în format digital.

După selecție, beneficiarii au obligația confirmării, inclusiv a opțiunii alese pentru folosirea voucherului.

Confirmarea voucherului reprezintă un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucher-ului (cu rolul de contract de finanțare).

După selecție și confirmarea voucherului, beneficiarul împreună cu instalatorul contractat trebuie să realizeze proiectul de instalare a unui sistem PV cu o putere de minim 3 kW net și/sau a unui modul de stocare a energiei/baterii cu putere minimă de 5 kWh.

La finalizarea proiectului (minim 3 kW net capacitate instalată/instalarea unității de stocare de min. 5kWh) instalatorul va transmite documentele de finalizare a instalării, certificate de firma de instalare PV și/sau a modului de stocare a energiei, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare (ATR) la MIPE.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va vira contravaloarea voucherului în contul aferent firmei de instalare în termen de 5 zile lucrătoare.

Contravaloarea voucherului va fi stabilită la valoarea de 25.000 lei pentru o instalație de panouri voltaice (PV) cu o putere de minim 3 kW net.

Contravaloarea voucherului va fi stabilită la valoarea de  25.000 lei pentru un modul de stocare a energiei cu putere minimă de 5 kWh.

Etapele realizarii Investiției 4 a RePowerEU – PNRR sunt următoarele:

Înrolarea firmelor. Înrolarea firmelor care furnizează / instalează sistemele de producere/stocare energie solarp reprezintă un simplu proces de listare care este bazat pe dovedirea a două situații astfel:

Că firma nu are datorii către bugetul de stat/bugetul local la data înrolării,

Că firma are minim 1 angajat.

Înrolarea firmelor urmărește 2 obiective:

Informarea persoanelor fizice potențial beneficiare cu privire la firmele cu care pot intra în contact pentru a ajunge la un potențial contract de instalare;

Asigurarea faptului că firmele au un minim de capacitate pentru a duce la bun sfârșit lucrările de instalare.

Beneficiarii persoane fizice au libertatea de a alege firmele cu care vor lucra. Accesul pe lista înrolărilor nu va reprezenta o precondiție la momentul selectării proiectului, dar va reprezenta o condiție la momentul semnării contractului de finanțare. Firmele sunt libere să se înroleze la orice moment doresc. Prin această lista nu se va îngrădi liberul acces al beneficiarului de a lucra cu orice firmă aleasă. Singurele condiții de eligibilitate pentru firme vor fi să facă dovadă că au cel puțin un angajat să și aibă toate taxele și impozitele plătite. Lista firmelor de instalare înrolate va fi disponibilă permanent pe pagina de internet a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și prin ghișeele unice de informare.

Realizarea apelului. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu sprijinul autorităților publice locale, după caz, va fi responsabil de realizarea apelurilor în cadrul cărora proprietarii se vor putea înscrie pentru obținerea unui voucher în funcție de nevoile identificate. Apelurile vor fi împărțite în mod egal pe județe pentru a nu supraîncărca sistemul informatic;

Depunerea cererilor. Procesul de încărcare a aplicațiilor în platformă este realizat de firma instalatoare, care va adăuga documentele și contractele necesare în funcție de alegerea proprietarului (sistem fotovoltaic, unitate de stocare a energiei, sau ambele). Firma de instalare este, de asemenea, responsabilă să verifice autenticitatea documentelor, inclusiv a documentelor tehnice și a contractelor. Indiferent de opțiunea aleasă selectarea beneficiarilor se va face în ordinea primul venit primul servit până la epuizarea bugetului;

Contracte de adeziune. După publicarea rezultatelor, beneficiarii vor transmite confirmarea acceptării condițiilor de acordare a voucherului. Acesta reprezintă un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucher-ului (cu rolul de contract de finanțare);

Începerea lucrărilor. Proprietarii de case împreună cu firma cu care au încheiat contractul comercial vor demara instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor cuprinse în contractul de finanțare;

Finalizarea instalării și acordarea cuponului. Firma de instalare transmite la MIPE dovada realizării investiției prin minim următoarele 3 metode: 1. Documentația lucrării conținând documentele de livrare și instalare, contractele de garanție etc., 2. Poze doveditoare de la fața locului, 3. Depunerea cererii de acordare a voucherului împreună cu avizul tehnic de racordare sau o dovadă de confirmare din partea distribuitorului privind demararea procedurii de racordare;

Rambursarea. După finalizarea investiției, firmele de instalații sunt obligate să încarce pe platformă documente care să confirme că sistemele instalate sunt operaționale, inclusiv fotografii înainte și după și documente tehnice. Cererea de acordare a cuponului va fi procesată imediat, iar în condițiile îndeplinirii cerințelor administrative, virarea contravalorii voucherului în conturile firmei de instalare precizat în contractul de finanțare se va realiza în maximum 3 zile lucrătoare, de la data la care se verifică și se confirmă starea lucrărilor;

Responsabilitatea firmelor de instalare. Firmele de instalare sunt responsabile pentru aspectele tehnice ale echipamentelor instalate pentru a îndeplini criteriile de eligibilitate prezente în Ghidul de finanțare.

Ca măsură de protecție, se poate introduce faptul că reprezentantul firmei de instalații va fi obligat să semneze o declarație pe proprie răspundere prin care confirmă că sistemul instalat îndeplinește criteriile de calitate conform investiției și nu scade sub valoarea voucherului pe baza documentației depuse și contractele încărcate pe platforma MIPE. În cazul în care valoarea proiectului este sub valoarea voucherului, suma primită de către firmă va fi egală cu suma facturată pentru sistemul fotovoltaic și/sau bateria instalată.  Dacă se dovedește că instalatorul a încălcat declarația, acesta va fi răspunzător de restituirea echivalentului fondurilor primite, pe lângă asumarea răspunderii conform prevederilor legale din Codul Penal privind fraudă.

Înapoi la blog